Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

Ar an leathanach seo

1. Tá dhá Reilg sa Paróiste Cluain Fhiadh - Reilg nua i Cluain Fhaid inaice an Seipéil agus sean reilig i Maothail. Cuirtear daoine i ngach ceann aca. Tá an sean reilig i Maothail suidte san áit ina rabh Mainistir San tsean aimsir.
    bha iad na
    a tógta an Mainistir seo timceall na bliana 890 A.D. Nil ach cuid de Falla ar an taobh theas agus cuid den bheann ann anoir. Ba é Naomh brógán an tarna Abbé. Cuirteas daoine ins an sean reilig fós. Tá a lán sean croiseanna agus sean tuambaí ann. Is deacair an foirsgribhneoíreacht[?] ar a lán acha do léigeamh mar tá siad ann le ceadta agus ceadta bliana.
    Tá trí reiligí diomhaine sa ceanntair inaice na Scoile - ceann aca i Cul na hEórna, ceann eile i Cill Cluana agus ceann eile i Ros.
    Tá feirmeoír ina chomhnuidhe ar feirm i Cul na hEórna -Seán ó Mathgamhna is ainm dó. Bhí sé ag creabhad páirc ar an bhfeirm timceall cuig bliana ó shoinn agus do fuair sé píosaí de shean-croiseanna ann Deirtear go raibh reilg agus Seipéal san páirc sin fadó. Tugtar "Cill baile breacáin" ar an páirc sin fós.
    Eibhlín Ní Dálaigh
    Cill Chluana, Co. Phort Láirge