Scoil: Áird Mhór, Eóchaill (uimhir rolla 3858)

Aird Mhór, Co. Phort Láirge
Risteárd Neancól

Le linn an ghorta bhí na daoine san áit seo ag fágailt bháis mar a bhíodar i go leór áiteanna eile.

Le linn an ghorta bhí na daoine san áit seo ag fághailt bháis mar a bhíodar i go leór áiteanna eile. Téigheadh go leór díobh go dtí tigh na mbocht in Dúngarbháin áit go raibh greim bídh le fághailt aca acht b'shin é an méid. Níí raibh trúagh ná taise ag aoinne dóibh ann. Bhí fear bocht in a chomhnuidhe i Lios Aodh Ruadh agus bhí an ocras ag goilleamhaint air, nuair a bhí sé ag dul ró dhian air.
    Chuir sé dhe go tigh comharsan - baintreach ba eadh í agus bhí croidhe cruaidh aici. Níor d'eirigh leis an bhfear mbocht an doras a sroisint thuit sé ag an ngeata.
    Chonnaic an bhaintreach é. Ghlaoidh sí ar an mbuachaill aimsire agus dubhairt leis an capall a ghóilt fé'n gcairt. Dhein. Cuir sí féin an fear bocht isteach sa chairt chun é thabhairt go dtí Tigh na mBocht. Nuair a bhí sí á cur sa cairt, d'oscail an fhear bocht na súile agus d'feach sé ar an mbean - aon fheachaint amhain annsan thuit sé síar marbh.
    D'fan an fheacaint sin i gcuimhne na baintrighe go lá a bháis.

( Fuairis cuid des na sgéalta gairide seo ó Labhrás Ó Dúnaighe. Tá comhnuidhe air i Lios Aodh Ruadh, Árd Mhór. Fuair sé ó'n a athair iad. Bhí comhnuidhe air i mBaile Uí Chuinn )
    1. am
    Labhrás Ó Dúnaighe