Scoil: Áird Mhór, Eóchaill (uimhir rolla 3858)

Aird Mhór, Co. Phort Láirge
Risteárd Neancól

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuir sé úrnaighe chun Déaglán Naomhtha a radharc a casadh air agus dúirt "Dá mba thoil le Dia a radharc a choghadh gach aon Aoine sa bliain go dtabharfadh sé turus ar an tobair. Chas a radharc air.
    Sean-fhear ba eadh é nuair a tháinigh sé abhaile. Ní raibh aoinne dá mhuintir ann nuair a tháinigh sé abhaile. Bhí a chuid talmhan i seilbh duine éigin. Bhí a bhean is a chlann i mBostún i Sasana Nua.
    Mhair sé deich mbliaina i mbothán beag san áit gach aoinne a thagadh théifeadh sé go dtí Tobar Déaglán chun na turusanna a dhéanamh. Deir daoine gur dhein sé an tobar agus an áit timpeall air a deiriú. Tá sé curtha i sean reilig na Gráinse. Tá crann draighnigh ós cionn na h-uaighe.
  2. 'Sé an tiarna talmhan a bhí sa Churra fadó ná Abraham Fudge ó Cnoc na gCaorach. An uair sin coiníní ba eadh an Churra agus bhí an áit sin lán de coiníní. Bhí madraí na h-áite ag marbhú na coiníní go léir. Dúirt Fudge leis na tineontaithe na madraí a marbhú. Marbhuigheadar na madraí go léir ach amháin Seán Ó Loinnsigh. Ní mhairbh sé sin an madra a bhí aige. Tamaill ina dhiaidh sin bhí seán is a bhean ag baint prátaí, bhí an madra lena chois.
    Tháinigh Fudge isteach sa pháirc cúcha agus é ag dul timpeall ag fiach. Bhí gunna ina láimh aige. Nuiar a chonaic sé an madra chuir sé ceist ar an Loinnseach
    Liam Ó Loinnsigh
    Duine neamhghaolta