Scoil: Áird Mhór, Eóchaill (uimhir rolla 3858)

Aird Mhór, Co. Phort Láirge
Risteárd Neancól

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Táim ag aireachtaint seó mar gheall ar Naomh Déaglán" adúirt sé "Nach treasna an bhóthair ní raghainn ag triall air". Aoinne agaibh go bhfuil aon rud oraibh téihidh síos go tráigh Baile Chuinn agus faighí píopa den sean-bhád atá ann is annsan atá an leigheas".
    Tháinigh iongantas a a mháthair. "Cá bhfuair tú an bata seo?" adúirt sí. "Síos i dtráigh Baile Chuinn" arsa sé.
    Agus ón lá sin amach níor leigheas an t-sean-bhean ná an bata aoinne.
  2. Bhí bean ar an mbaile seo fadó agus thit sí tinn. Tháinigh na dochtúirí agus dúradar ná faigfhuidhe í leigheas. Bhí muintir na mná go mór tré chéile. Oíche amháin bhí taidhbreamh aici agus dúradh léi buidéal uisce as Tobar Déaglán a fháil ar uair an meán-oíche agus trí bolgam de d'ól. Dúirt sí lena mhuintir an taidhbreamh a bhí aici. An oíche ina dhiaidh sin d'imigh a fear go Tobar Déaglán. Ar uair an meán-oíche díreach chrom sé síos agus líon sé an buidéal as an tobar, chonaic sé mar bheadh duilleóg beag ar bárr an uisce agus chuaidh an duilleóigín isteach sa mbuidéal. Thug sé an t-uisce abhaile leis agus thug don bean é. D'ól sí trí bolgam den uisce agus ón lá sin amach ag dul i bhfeabhas a bhí sí. Do mhair sí go raibh sí go críonna caite.
      1. cleachtas an leighis
    Micheál Ó Bruadar