Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Is i gCeann na Muice atáim im chónuidhe. Tá naoi dtighe i gCeann na Muice agus is ó slinne atá ar na tithghe. Tá triúr duine os ceann 70 bliadhain d'aois. Tá duine acu ábalta Gaedhilf a labhairt go maith.
    Cnoc an Fheoir
    Tá Cnoc an Fheoir san mbasiún Corr Mór agus Corr Brighidh.
    Is é an sloinne is coitcheannta i gCnoc an Fheoir ná Ó Briain, Ó Néill, Ó Muirrigheasa, Mullamhnaigh agus Mac Craith. Tá sean-rádh ag na daoine ins an áit seo, 'Cnoc an Óir gan óir, gan airgead'. Ba ghnáth lena lán daoine dul go America ón áit seo. Níl aon loch i gCnoc an Fheoir ach tá an Abha Mhór ag rith in aice leis go dtí Eochaill. Níl alán de thalamh fé choill agus talamh maith atá ann.