Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Nuair do bhí na Sasnaigh ag riaganlughadh na h-Éireann, do chuireadar dlighthe rianamha i bhfeidhm gan ligint dos na Catoilicigh dul go h-Aifreann. Ach do chuaidh na Catoiligh go dtí Aifreann ins na gleannta agus in áiteanna mar sin. Tá ceann des na h-áiteanna sin i bPórt Nuadh agus sé an ainm atá ar an áit ná Gleann an Aifreannins í an áit a deireadh an fagaint Aifreann fadó nuair do bhí na dlighthe pianóamhla i bhfeidhim.
  2. Tá an ainm Carraig Liath ar Cúilbeagán comh maith le Cúilbeaghán. Deirtear gur ann a bhí sagart aosta ina comhnuidhe in am na ndlighthe bpianamhla agus gur ann a déireadh sé an t-Aifreann an t-am sin. Do bhí bothán aige in aice na carraige. Is é an ainm a bhí air ná an
    Eibhlín Ní Bhriain
    Srón Chaillí, Co. Phort Láirge