Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Is iad scoileanna le hais na gclaidhe a bhíodh ag na daoine fadó, sar a raibh na scoileanna seo curtha suas. Bhíodar 'na suidhe ar clochaibh agus ní bhíodh aon rud ar a gcomhair. Do bhiodh fabhál féin ar bhárr na gcloch. An chloic in aice an bhalla a bhiodh an maighistir ina suidhe. An Gaedhlig is mó múintí dos na scoláire agus arreamh agus leigheoireacht. San deire do tháinigh an Béarla isteach agus do chuireadar scoileanna scarrte ar gcúl.
  2. Do bhí scoil scarrithe ins an gCarn fadó. Do bhí a lán buachaillí agus cúpla cailín ag dul ar scoil ann. Tá cloch timcheall Lán an Carrin agus clocha beaga timcheall uirthi agus is ann a bhíodh an scoil. Is í an ainm a bhí ar an
        1. foirgnimh
    Eibhlín Ní Bhriain