Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cuireann cuid de's na feirmeoirí Uisce na Cásca ar na h-uaibh oidhche na Bealtaine mar cheapann siad gurab ar an oidhche sin a dheineann daoine diablaigheacht Cuirrean daoine uirthi comhnaithe ar na h-uibheacha Aoine an Cásca nuair a bhíonn siad chun cearc do chur ortha chun iad do ghor.
  2. Deirtear dá geárradh duine a chuid gruaige Dia Luain go mbeadh an mí-ádh air. Níl fhios agam cad na thaobh a deireadh an rud sin. Dá mbeadh duine ann cúpla seachtain deirtear go mbeadh an mí-ádh air dá n-éireochadh sé Dia Luain. Deirtear dá gcuireadh páiste isteach i gcliabhan Dia Domhnaigh an céad uair go bhfaigheadh sé bás i gcionn bliadhna. Deirtear dá thagadh sicíní óga amach an
    Eibhlín Ní Bhriain
    Srón Chaillí, Co. Phort Láirge