School: Knockanore, Tulach an Iarainn (roll number 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

1. (continued from previous page)
    cuireann duine fúnra timpeall a shiúl agus bíonn na páirtí eile timcheall air agus deineann siad 'cionnus táir a dhallapúicín, Bíonn an dallapúicín ag iarraidh dallapúicín do dhéanamh do duine eile.
  2. An oidhche roimh Lá Féile Seáin Naomhtha lasann daoine teinte-cnámh agus deineann siad fíoghar na croise de bhugúrd ar an dteine agus annsan croch ann siad é fé thuighe an tighe.
    An oidhche sin annsin bíonn teinte cnámh acu agus tiománann siad na beidhthigh trí huaire tríd an teine agus éimeann siad féin tríd an teine comh maith. Ní thosnóchadh aoinne an obair do dhéanamh Dia Luain mar dá dtosnócadh cheapadh siad go mbeadh an mí-ádh acu. Cuireann daoine buigúin ar an dtaobh amuigh de'n tigh agus fágann siad ann iad go cionn bliadhna.
    Máire Ní Mhullamhnaigh
    Baile Philib Thiar, Co. Phort Láirge