Scoil: Knockanore, Tulach an Iarainn (uimhir rolla 3766)

Cnoc an Óir, Co. Phort Láirge
Conchobhar Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Do thuit an rud seo amach ins an mbliadhain 1839 nuair do bhí an gaoth mhór ann. An sé agus an seacht lá de Eanar an bhliadhain sin, do bhí fear agus a bhean ina gcónuidhe i dtig agus do shéid an ghaoth mór é. Annsan do cheangail an fear a bhean de chárra. Do chuaidh sé go dtí áit éigin agus nuair do tháinigh sé thar nais do bhí an cárr agus an bean imithe.
  2. Do bhí stuirm mór ins an mbliadhain 1839 agus do dhein sí a lán dioghdála ar fuaid na h-Éireann. Ins an áit seo nuair do tháinigh an gaoth d'árdaigh sí an corrice suas san aer agus tugadh go dtí Drom Mhór leis an ngaoith.
    Do bhí stoirm mór sneachta ins an mbliadhain 1890. Ní raibh aoinne ábalta na claidhte d'fheiscint mar do bhí an
    2. próisis agus feiniméin
    Máire Ní Mhullamhnaigh