Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tagadh sé isteach in doras amháin agus amach i ndoras eile. An Fóghmhair a bhí tar-éis bheith bailighthe isteach san othlann, sracadh ó'n a chéíle é agus séideadh ar fud na h-áíte é. Marbhuigheadh cúpla bó ar fhear amháin.
    Timcheall dó-dhéag blian ó shoin bhí stoirm mhór i lár an Fhóghmhair. Bhí an coirce dá gcur isteach nuair thosuigh an stoirm go tobann. Bhíodar ag obair go dícheallach i rith an lae á dtarraingte isteach. Chaitheadar san gháirdín í chun na cruacha a dhéanamh sa tráthnona. Acht tháinig an stoirm ró-thapaidh dhóibh. B'éigin dhóíbh dul isteach san dteach agus suidheamh síos. Sul a raibh leath uair caitte bhí taoile san Abhainn Buidhe. Chuaidh sé thar bhárr agus bhí locha ins na páirceanna mór-thimcheall. Séid an ghaoth ó'n dtaobh thuaidh. Tá cnoc ar an dtaobh theas de'n Abhainn, agus séídeadh an t-uisge suas ar taobh an chnuic. Bhuail sgáth na daoine.
    1. próisis agus feiniméin
    Máire Nic Éinrí