Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Núair a thosuigheann an cat ag sgríobadh ta stoirm lé teacht. Má fheictear tuar-ceatha sin cómhartha fearthainne. Núair a thagann ceó ar na sléibhte béidh fearthainn againn. Núair a bhíonn na réaltóga gan corruighe sa tráthnóna deirtear go mbéidh an lá ina dhiaidh sin go breágh. Má erigheann an tráthnóna fúar tar-éis lae te beidh an lá ina dhiaidh sin go breágh freisin. Má tá spéar dearg sa tráthnóna beidh stoirm againn. Má ta gealach núadh ag claonafh ar aon taobh acht amháin an taobh thúaidh deirtear go mbéidh fearthainn againn. Túar- ceatha ar maidin sin cómhartha fearthainne. Má eiteallann na fainleóga go h-árd sa tráthnóna béidh aimsear bhréagh acht má eiteallann síad inaice na talmhan béidh fearthainn. Nuair a thagann codladh ar na sean daoine clár an lae deoreann síád go bfhuil fearthainn le teacht. Má chloistear na lachainn go léir
    Liam Ó Síoráin
    Pádhraic Ó Síoráin