Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Bhí cuid mhaith naomh thart annseo san am fadó tímcheall na céadta bliadhain ó shoin. Naomh Cáit a b' eadh an naomh ba cháileamhla. Tá tobar beannuighthe i bpáirc in aice le Teampall Maol, "tobar Cháit" in onóir dhí. |deirtear nach bhfuil aon bhun ag an dtobar seo agus go bhfuil cuid mhaith breac ann. Uair eile chuaidh fear chuige chun buicéad uisge d' fhágháil agus rug sé ar bhreac. Nuair a chuaidh se abhaile chuir sé an bhreac ar an dteine chun é do róstadh. Nuair a bhí sé tamaillín beag ar an dteine léim se agus amach an doras leis agus isteach sa dtobar. Tá sé annsin go fóill agus marc in a thaobh de dheascaibh na teineadh
    Áine Ní Ruadháin
    Nóra Ní Ruadháin