Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Déanann fhurmhór na ndaoine ta [?] annseo maistreadh. Tá a lán saghas cuineóige a [?] í gcuinneóg a déantar an maistriú. Tá cin [?] a buailtear lé loinne ann eile a castar le píosa iarainn agus cuid mhaith eile.
    'Siad na cinn a buailtear lé loinne na cinn is coitchinne thart annseo. Sul a déantar maistreadh cuirtear an bainne í mbaisíní mór go dtagann uachtar air. Annsin glantar an chuinneóg go maith lé uisge te. Annsin cuirtear an t-uachtar isteach ann. Cuirtear an loinne isteach annsin. Tá poll san gclúdach agus is feidir an loinne do sáithiú aníos ann. Nuair a bhíonn gach rud réidh beireann bean a' tighe ar an loinne, agus buaileann sí suas síos é, agus corruigheann sí an bainne. Leanann sí de sin ar feadh leath uair a' chluig go dtagann im ar an mbainne.
    Tá a lán pisreóga ag bain [?]
    Áine Ní Ruadháin