Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Fadó ní bhíodh ag na daoine Cataoiliceach mar sgoil acht sgioból nó bothán ar thaobh claidhe. Sgoileanna scairte a tugadh ar na sgoileanna sin. Cruinnuigheadh na daoine isteach ó'n gceanntar san mbothán agus dá mbeadh duine maith leigheann ann múinfeadh sé an leigheann do na daoine eile. Ar chloich nó ar phíosaí adhmuid a mbíodh siad ag sgríobhadh mar ní raibh aon pháipéar acu.
    Bhí cuid mhaith de na sgoileanna sin thart annseo. Bhí ceann i bpáirc i mBóthar Shalach acht ó cuireadh ns sgoileanna cearta ar bun níor tugadh aon áird air, agus chuaidh sé chun chré agus níl aon rud ann anois acht cúpla cloch. Ní fios dúinn cé bhí ina mhúinnteóir ann. Bhí sgoil eile i bpáirc i Muc Ruadh i gcóir muinntir an ceanntar sin. Gach maidin bhíodh na páistí annsin ag fóghluim ó shean dhuine éicint ar éirighe gréine. Le imtheacht aimsire
        1. foirgnimh
    Áine Ní Ruadháin