Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Bhí búachaill óg ag teacht abhaile go mall oidhche amháin idhiaidh bheith ag imirt cártaí. Chas socraid air san mbóthar. Bhí ceathrar sídheóg ag iomchur an cómhra. Sheasadar nuair chonnaiceadar an búachaill.
    Tháinig sídheóg mhór chuig an mbúachaill agus ar seisen leis. " Tá na daoine seo marbh ag iomchur an cómhra seo. An dtabharthá cúnadh dóibh. " " Tabharfaidh mé " arsa an mbúachaill agus é ar chrith. Isteach leis fe'n gcómhra agus shiubhaldar go mall fé dhein na roilge.
    Bhíodar ag suibhal agus ag suibhal ar feadh na h-oidhche gur shroicheadar an roilg. Ghlaoidh an choileach núair a bhíodar inaice na roilge. D'imthigh na sídheóga agus an chómhra as radharc agus bhí ar an mbúachaill suibhal cúig míle nó mar sin abhaile. Bhí sé tinn ar feadh míosa acht ní dheachaidh sé amach ar chúairt aon oidhche eile.

Áine Ní Rúadháin
    Seán Ó Dúbhchair