Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Bíonn a lán féilí san dtí seo rith na bliadhna. I gciuimhne naomh nó duine beannuighthe a coinnightear na féilí.
    Domhnach Cásga teigheann na daoine go léir ar Aifreann agus ceannuigheann na paistí a lán milseán agus bíonn feile mhór acu ar barra na sleibhte má bhíonn an aimsear go breagh. Bíonn an féile sin acu mar feadh na h-Inide ní itheann furmhor na bpáistí aon milseán. Domhnach Cásga freisin itheann na daoine a lán uibheacha agus san am fadó bhíodh na páistí ag goid uibheacha agus á bruith ins na pairceanna. B'é lá Fhéile Brighde an lá ba mhó a bhíodh acu fadó. Teigheadh fear an tighe amach agus bhailigheadh sé a lán luaithreach. Nuair a thiocfadh an fear isteach leobtha chuireadh sé na páistí go léir ina suidhe ar an urlár. Dheineadh siad crosanna beaga
    Áine Ní Ruadháin
    Micheál Ó Níoláin