Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

Meireacá úair amhain, agus nuair bhí sé ar tí theacht abhaile tugadh slamhra óir dhó.
    Bhí draoí in a chómhnuidhe teimcheall is fiche míle uaidh agus maidin áirithe chuir sé fios air.
    Níorbh fhada go raibh an draoí ar fághail agus dubhairt an fear leis, a mhallacht a chur ar beithidhigh a chómhursan agus go dtuibharfadh sé an slamhra óir dhó.
    Rinne sé mar adubhradh leis agus ó'na cómhursan lá sin go dtí a; bhfuair sé bás bhí an droch-radh air.
    Chaill na ba a gcuid bainne agus fuair caoirigh bás as éadan a chéile. Gach maidin nuair théigheadh an fear bocht amac sa stábla bhíodh an dá bhó bhainne a chómhursan annsin roimhe agus bhleaghadh sé iad agus do mhair sé go sóna sásta indiaidh sin.
    Bhíodh cupla sgór cearc ag na mná agus bheathaidis iad cupla uair sa ló agus nuair bhíodh siad i bhfad ó'n gairdín déireadh
    Sorcha Ní Chuinn
    Baile Uí Chillín, Co. Mhaigh Eo