Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

Ar an leathanach seo

1. Fado do muineadh síad na sgolaírí amuigh sa bpáirceanna agus ins na sean claiseanna agus bhí sgioból mar scóileanna aca chomh maith.
    Tá riánta cuid dióbhtha annseo is annsúid ar fud na tíre fós.
    Bhí scoil i duilach racháin agus tá rianta na sgoile annsin fós, is minic a chuala mé mo athair ag cainnt faoi agus dubhairt sé lé feicheál annsin súas lé cupla bliádain ó shión sean fhear ó'n áit a bhí ag muineadh ann.
    Bhí dhá sgiobhól i gceathramadh mór agus do rínneadh scóileanna dióbhtha bhí muíntéoira annsin chomh maith agus do mhúineadar sgolaírí annsin fado.
    Bhí sgoil éile i logbuidhe agus do chuaidh mo athair cuige fadó. Bhí sgata mhór mic-leighinn ag dul ann mar ní raibh sgoil eile san áit acht an sgoil amhain.
    Fadó do tugadh na daoine bíadh is Lóisdín do na muinnteoírí.
    Na h-áidhibir a muinighidís fadó léightheoíreact