Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. Éadaigh.
    Fadó nuair bhiodh culaith éadaighle déanamh ag na daoine. théigheadh tailliúir ó theach go teach agus bhéaradh na daoine loistín agus bia do agus ansin ní bhéadh se ró-daor ar na daoine a bhíodh cneasta leis
    Dubhair mo seanathair liom go raibh níos mo tailliúra sa cheantar seo fadó ná mar atá faoi láthair
    . Nuair a bhíodh obair le déanamh ag na daoine ar bith agus nuari a chuirfeash siad fhios ar an tailliúir (agus rinne an táilliúir tiocfadh se agus bhiodh cláir agus mearacán agud miosúir agus b'éigin d'on duine an snáth fhaghail.
    Nuair thogfadh sé miosúr an suine rachadh sé suas ar an mbord.
    Béarfadh na daoine ar t-éádach dó annsin agus thosochadh sé an obair leis an culaith eadaigh a dhéanamj. D'íoc na daoine air chun an) culaith eadaigh a dhéanamh.
    An ainm a bhíodj ar an éadach bridín ná plainín
    Bhíodh tru ) táilliúir sa gceantar seo.