Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

leis an méid sin. Amanta tugtar stoc ar spré. Gheibheann an lánamhan óg an feilm annsin.
    Bíonn buachaillí tuighe ann oidhche na bhainise Bíonn siad sléasta go deas. Bíonn agaidhthe bréige ortha agus éadaigh deasa freisin. Bíonn eadach dubh ar an bhfear nua-pósta.
    Fadó ní raibh gluisteáin, na rotáir ag na daoine. Is ar capallaibh a théigheadh siad go dtí an seipéal, na mná 'na suide ar cúlaibh na bhfear. Amanta tuiteadh an cailín ar an talamh ach ní sttadh an fear chun a cailín a éirig as go bráth leis.
  2. Bhí bean in na comhnaidhe in aice na háite seo, agus rinneadh cleamhnas di. Lá an posaidh bhí sí feir agus a fear ag dul go dtí an Séipéal agus nuair nach raibsíac mile on a teach tháinig fear eile chun í pósad.
    Nuair a bhí an pósadh tart d'ealuigh fear agus ri tiocfad ar cailir ar ais go dtí an teach gur tugadh cead da fear céile teacht in einfeact lei. D'Faradar amuig ar oidce sin.
    Eibhlín Ní Giobúin