Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. O Conaire inann Gaedhilg a lábhairt go h-an mhaíth. Fuair se a chuid oideacaisi bhFrainch. Is e a treoraígh na bFrainncaigh (?) tre "Bearna Gaoithe" i 1798, agus do crocad i e gCasisleain a-Barraigh in diaidh sin.
    Maíre Ní h-Ealaigh (V) Pont-Abhann, Beal-Easa
        1. foirgnimh
    Máire Ní h-Ealaigh
    Pontún, Co. Mhaigh Eo
  2. An múinteóir a bíodh ag múineadh na bpáirtí do chuireadh se faoi i dtigh éagsamhail gach oidhche ionnus go dtéigheadh sé tamall le gach leanbh. Gach lá do bhíodh pinghinn ag gach sgolaire cun é a tabhairt do'n míúinteóir agus b'in é an págh a gheibheadh sé. Do bhíodh filidheacht Gaedhilge acha i gcomhnuide agus ceachta Gaedilge freisin.
    Ní bhíodh aon leabhair ag na páistíbh acht sgríobadh an mághistir an t-adhbhar síos ar phíosa admaidh cluduighthe le cheir. Ní bhíodh caile aige chor ar bith, píosa de miatal géar-fhaobhrath ar a tugtar "style" a bíodh aca chun sgríobhnóireacht a deanamh. Ní raibh suidheachan ins na sgoileanna an t-am sin. Is ar an urlár a shuideadh paistí agus ar píosa mór admaidh a suideadh an mághistir Sgoiláir an mhaith a bhí ionnta an tam sin.