Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhios an gaoth ag teacht adtuaidh deireadh na daoine go bhfuuil sí ag teacht ó Largan agus aimsir fuair a bheireann sí leí i gcomhnaidhe. Beidh báisteach ann nuair a bhíos na néalta dubh agus íseal. Iompuigh ann an cat a dhruim leis an teine nuair a bíos sneachta ag teacht, bíonn na madra ag ithe feir, bíonn na cair [?] greaca ag soillsuighadh agus bíonn ceó ar na sleibthe. Nuair a bíos fearthainn ag teacht. bíonn lasraca gorma ar an teine do réir an seanchas.
    Nuair a bíos an ghaoth ag teacht andeas bíonn pioba [?] an gríosaighe ag crónán nó ag amhraineacht cois teine. Nuair a bíos lasraca gorma ar an teine agus nuair a bíos creabhair amuigh 'gár n-ithe tá droch aimsir agus fearthainn ag teacht. Seo sean fhocal a chuala mé "Cuirfid an ghaoth adtuaidh an baisteach ar gcúl" "Na spéartha dearg suas fearthaunn agus fuacht." Nuair a bíos stoirm ag teach bíonn na faoilinn ag eitall thart.
    Ni maith le h-aon duine droch aimsir nó storim a bheith ann mar bíonn siad ag cainnt go fearga agus bíonn gruaim ar dhaoinibh.
    Eibhlín Ní Ghiobúín
    An Gort, Co. Mhaigh Eo