Scoil: An Corrán/Currane (uimhir rolla 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 33_016

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 33_016

1. Biad na Sean Aimsire.
    Ní chaitheadh cuid de na daoine thart annseo ach béile amháin sa lá, daoine eile dhá bhéile, agus daoine eile trí bhéile.
    Bricfeasta, Dínnéar agus Suipéar a tugadh mar ainmneacha ar gach béile.
    Ochta a chlog a d’iteadh siad an bhricfeasta agus dó a chlog a d’itheadh siad an an dínnéir agus naoí a chlog a ditheadh siad an suipéar.
    D’ibróchadh na daoinne roimh a mbricfeasta. D’olfadh siad a lán bainne. Bainne bó agus bainne gabhair.
    Bhiod an bhórd i lár a tighe agus nuair a bhéas a bhiadh ithte ag gach duine chuirfeadh siad an bhord in agaid an bhalla. Bhí nagíní agus saspain acú ma soithigh. Árán mine seagal arán mine buidhe agus arán mine choirce. D’iosadh siad go leor iasg. Geobhfadh na
    Pádraig Ó Gallachobhair
    Cnoc na Móna, Co. Mayo