Scoil: An Corrán/Currane (uimhir rolla 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 11_021

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 11_021

Ar an leathanach seo

1. 1. An sionnac conmuideann sé sa cnoc agus chois fairrge. Iteann sé cearca geaga. Bionn nead aige (coi sa cnoc) faoi cloca mora. Deanann sé go leor dochar san ait Deirtear dha mbhéad dealg an dó bhéar agus teang sionnaig a bhead agat go mbaineadh teanaig an t-sionnaig amac é.
    2. An Coinín.
    Conmuideann sé i n-aice na fairrge bionn néad aige faoi an talam ins an nghainnead. Iteann sé féar agus gabaiste má téig léis é fhagail. Ní dheannann se aon docar san áith act deanann sé mait sa n-áit mar marbuigeann na daoine é agus baineann séad an croiceann do agus cuireann séad ar a gcuid cocaí e agus cuineann sé teit iad agus iteann siad a cuid feola.
    Martán Ó Móráin
    Buaile an Ghleanna, Co. Mayo