School: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. (continued from previous page)
    An bhean so d' áirithe, is amhlaig bhí sí ar craochaibh - glan as a meabhair. Bean aníos ó Luimhneach dob eadh í, mar chualadh (adh = ag).
    Bhí an tEaspog ar cuaird ag an Athair Seán an lá so dh áirithe. Bhíodar ag spaisdeoireacht ar an mbóthar agus ch'nucadar chúcha í seo agus í nochtuithe ar an mbóthar puiblí - í tárnocht gan snáth uirthi. Thuigeadar gur bean ar gealthaig í. Bhíodh ag t-easpog ag cos an Athar Seán i dtaobh bheith ag leigheas daoine, ach nuair a chonaic sé an léibis bhocht sa driuch na raibh sí ghlac truagh dhi é.
    "Leighis í sin anois má seadh," ar seisean. Do tharaing an tAthair Seán leabhar as a phóca agus dfháisc ar bheith á léíghe. Ach b'é céad rud a dhein sé ná a chasóg féin do bhaint de agus í chasa timcheall uirthi. Tréis beagán léightheoireachta tháinig sí chúichi féin beagán, mar ghlac náire í, agus bhí sí ag druidim ar gcúl uatha diaidh ar ndiaidh.
    Nuair a bhí deire leis an léightheoireacht aige bhí a meabhair shaoltha aici, agus bhí sí go maith as san amach - cé ná raibh aon strus riamh uirthi.
    Thug an bhean san seachtmhain idtig mo sheanathar ar an mbaile seo 'na dhiaidh san.
    Ní rabhas ann an uair sin - ní nách iongna - ná aon chuimhreamh orm.