School: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. Os cionn céad bliain ó shoin, do bhíodh tráctáíl mhór ag árthaighe smuglaéirithe ar an gcósta so - tobac, rum, brannda, gin; agus níos déanaighe ná san Eau-de-Cologne, agus do cuireadh tighthe suas do Water-guards mór-thimcheall cósta Chúntae Chorcaighe chun aireachais do dheanamh ortha, ach is ró-mhinic do bhídí 'na gcodladh a's do shleamhnuighdí na coimhthig isteach thársa.
    Do bhíodh buntighearna talmhan 'na chomhnuighe anso. Cormac Green dob ainm do. OIlean ar thoabh thuaidh de Chuan Dún na Séad a ionad comhnuighthe. Tá Oileán a' Ghroídhnig fós mar ainm air. Spanish Island an béarla chuir an Admurailtí Galldha air.
    Do bhíodh bád agus ceathrar fear ag Green agus do théighdí amach ar an mórmhuir ag iascach colamóírí mar dheadh, ach is é gnó bhíodh acu dá ríibh ná ag lorg an "stuif chontrabanda," agus a thabhairt ar dtír leo agus isé áit na gcuirfeadh sé i bhfolach é - i Roilig Achadh Dúin (3) i seana-thuama a mhuintire.
    Tá roint mhór de sheana-thuamaíbh ceárnógacha
    Máire Uí Chonaill