School: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. Ba ghnáthach leis an Máíghistir Scoile cloigean (?) capaill a bheith ar crochadh insan scoil, agus an páirte ba mheasa a bhíódh (sic) a cheachtanna aige, b'éígean do an cloigean do bhreith abhaile mar phionós, agus é thabhairt thar nais go dtí an scoil lá ar n-a mháireach.
    Water-Guard ó Shasana darbh ainm Hutchinson do b hí mar mhúinteoir i Scoil Dhún na Séad timpal na bliana 1805. Tá cuid dá shíol ins an pharóíste fós.
    Bhí na leabhair ana ghann, agus níór b'fhéidir do chuid des na páistibh leabhar ar bith d'fhagháíl -ach ar cháirde. * Do bhí aon fhoclóír amháin ag an Máighistir, agus bhíodh móráil air agus é ag léigheadh carraigeacha Béarla dos na scoláiríbh agus gan puinn Béarla acu. Aon bhuachaill go mbeadh muinghín aige as, do gheibheadh sé cáirde * an fhochlóra feadh trí nú ceathair de laethantaibh.
    Duine des na buachaillíbh - Tomás Boyer, Sasanach eile - do thug sé an leabhar abhaile leis agus níor bhféídir do punn d'fhoghluim as. Do thaisbeáin sé an leabhar mór do sheanduine - saor
    * ar iasacht
        1. buildings