School: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

cuid mhaith dhe.
    Do bhídís á dhíol, agus fé dheire fuair lucht na faire fios air, agus do cuireadh deire leis an ndíolaidheacht san.
    Ach nuair a tháínig an Cosmopolitan do malartuigheadh an copar ar thobac agus ar bhrannda agus ar neithe eile den tsórd san. Chuir captaon an áthraig an copar síos i dtóín a bháíd agus clúdach maith de chlochaibh anuas air.
    Nuair gabhadh í ní bhfuarthas an copar. Bhi sí cúpla bliain nú trí ar Ché Chorcaighe go dtí gur ceannuigheadh í sa deire ar trí chéad púnt, nú rud éígin mar sin. An té cheannuig í fuair sé an copar, agus cuir Riaghalas Shasana an dlighe air chun an chopair a bhaint de; ach bhuaidh seisean an chúis. Dob fhiú an copar níosa mhó ná mar thug sé ar an áthrach.
    Deirtear go bhfuil cuid den chopar nár díoladh i bhfolach i gCléire fós.

( An Conchubhar Ó Coileaín seo a thug an fhaisnéis dhom, isé oide scoile Dhún na Séad é. An uair úd bhí sé 'na múinteoir óg in Inis Arcaín thug sé roint aistí dhuínn i gcoír leabhair a hAon )
    (M O'C)
    Mícheál Ó Cuileanáin