School: Cill Mhic Eoghain (roll number 9848)

Kilmackowen, Co. Cork
Domhnall Ó Hurdail

1. (continued from previous page)
    gcuid agus ag lorg na chíosa do bhaileóchadh daoine an pharóiste go léir le'n a chéile, agus bhíodh síad ag crústach na ndaoine uaisle le scailpeanna agus le chlocha. Thuit an rud san amach tímcheall seasgadh blían ó shoin
  2. Cruatan

D'innis mo athair an sgéal seo aréir.

II
    D'innis mo athar an sgéal seo aréir. Fuair sé ón a athair é. Do mhair muintear Uí Áinle i gClais míle ón sgoil seo, in am an ghorta. Tadhg Ó h-Áinle a bhí mar ainm ar an bhfear agus Nóra Ní Néill a bhí mar ainm ar an mhnaoí
    Lá amháin tháinig bean bocht go dtí an tig agus bhí beirt inghín in aonfeacht léi. D'fhíaraigh sí do mhnaoi an tighe an raibh cead acu fanamhaint sa tig ar feadh na h-oidhche. Fuaireadar lóistín ann. Dubhairt an bhean bhocht
    Páidrigín Nich Amhlaibh
    Eyeries, Co. Cork