School: Cill Mhic Eoghain (roll number 9848)

Kilmackowen, Co. Cork
Domhnall Ó Hurdail

1. Fadó in aimsear an Ghorta do bhí alán daoine on áit seo curtha as a gcuid talmhan. Bhí fear in a chómhnuidhe i nGabhlán, timcheall cúig míle ó thuaidh ó Bhailechaisleáin, agus nuair a chuala sé go raibh na máishistiri talmhan ag teacht chuige, do thóg sé gach rud a bhí ins an tig amach. Nuair ná raibh istig sa tig ach na ceithre fallaí, thosnuig sé ag tarraingt dribe isteach. Nuair a bhí úrlár an tighe clúdaithe leis an ndraoíb, aige, do dhortuig sé cúpla buicéad uisge ar a bhárr. D'oscail sé na dóirse ansann agus chuaidh an clann go léir amach sa chlós. Nuair a tháinig na máighistirí talmhan go dtí an tig, d'fheachadar isteach agus dubhradar narbh fiú é do thógaint.
    Pádraig Ó Seanacháin ab' ainm dho'n bhfear san, agus chuaidh sé isteach i dtig nuadh in a dhiaidh san. Nuair a thagadh na máighistiri talmhan mar sin, cun na daoine do chur as a
    Máire Ní Mhurchadha
    Eyeries, Co. Cork