School: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (roll number 6091)

Coornagillagh, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. (no title)

Sí Lóthart an baile fearthainn go bhfuil cómhnuide orm agus sí Tuath Siosta mo paróiste dutchais atá suidthe sa bharúntacht Gleann Na Rúctaí...

Sí Lóthart an baile fearthainn go bhfuil cómhnaide orm agus sí Tuat-Siosta mo paróiste dutcais atá suidthe sa bharúntacht Gleann na Rúctaí. Tá ceithre tighte ann anois cé go raib sé tigthe déag ann fadó. Slinne atá ar trí cínn aca anois agus tuighe ar ceann aca agus ón méid a cloisim tuige a bí ar an cuid ba mó dhóibh fadó bé agus sé Ó Súilleabháin an sloinne is coitchéanta ann. Bhaisteadh an t-ainm sin "Lotart" ar an áit mar bí alán tortaí ann fadó agus níl morán de ann anois ac amháin tortaí fiadhaine. Níl ach beirt sean-duine os cionn seactú blían agus an gaedilg ró fluirseach acha anois agus is féidir leo sgéala d'innsint i bhfad níos fearr i mbeurla ná i ngaedilg. Tá loch beag amháin ann ar a dtugtar "Loch a Cúlac." Bháthadh bean agus cuigear leanbaí ann fadó mar bí lic oidre ana láidir ann agus cheapadar go mbead sé láidir a dhótain cun iad a coiméad suas ach bí breall ortha. Níl ach abha bheag amháin ann ar a gláodtar "Aba na Guirtin." Tá roilig Pagánach ann in aice an céad tighe an an dtaobh síor de Lóthart áit go bhfuil alán cloch ann suidte i bhfuirm fáine agus cloch mór in a lár istig.