School: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (roll number 6091)

Coornagillagh, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. (no title)

To keep the fairies away from stealing or harming children the mothers washed them in "wine" and then the good people would not come near.

To keep the fairies away from stealing or harming children the mothers washed them in "urine" and then the good people would not come near. I heard a man telling his mother she did to himself as a child but the old lady denied it, because these old piseóga were laughed at by the younger generation. That womans great grand children live to day.

“Cómh Uasal gach fear ar muir “ bhfuil an sean fhocal so, fé chló
    Moirtí Iairri Fíle na h-áite seo a bhí ag obair i dtig an t-Sagairt in Árd Aodha seacú bliádhan ó shoin mar saghas siunéire tá fhios agat. Agus Sagart óg go raibh fonn magaidh aire bhí ag feacaint air aga é ag obair a dúbhairt
    Siunéir ag obair go mall
    A buille aige thall is abhfus
    Agus D’Freagair Mortí é
    Sagart ag léigheadh Laidine ó leabhar
    Is a bholg go teann le “Punch”
    Diarmúid Ó Suilleabhán atá marbh beannach ar dheir Dé go raibh a anam a chualas a rádh é seo Abhlín bean Uí Suilleabhán oide scoile
      1. poetry
    Eibhlín Bean Uí Shuilleabháin