School: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (roll number 6091)

Coornagillagh, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

Sí Gleann-Ins a Cuín mo ceanntar dein agus áit áluinn locach choillteach iseadh í.

Sí Gleann-Íns a Cuín mo ceanntar féín agus áit áluinn, locac, chaoillteach iseadh í. Is amhlaidh atá cúpla lios agus galáin innte. Taoiseac de mhuinntear Shúilleabháin a bhí curtha inlúbharac fadó agus fúair fátaig na h-aimsire úd an galán mór seo agus chuireadar na seasamh ar an dtalamh é os cionn na marb. Tá an galán so súas le dá troig deag ar aoirde os cionn talmhan agus deirtear go bhfuil sé an faidh ceúdna fe'n dtalam airís. Ta cúpla lios in áit ar a dtugtar Íns a Loc. Deirtear go bhfuil ainm na bpúcaí anáirde ortha. Deireann m'athair gur Caitilicíga a chuaidh i bhfolac ionnta ó saighdiúirí Shasana. Deirtear go bhfuil dí mór fé'n dtalam tímcheall na páirce agus póll ag dul síos mar atá an lios. Deireann na sean daoine gur cuiread muinntear an bhaile ann núair ná raibh aon roilig eile aca ac deineann muinntear an gleanna turusanna ann Aoine an Céasta, Sathairn Cásga agus Domhnach Cásga fós. Téigheann síad ann na trí laete cun
    Maighréad Ní Loinghsigh
    Pádraig Ó Loinghsigh