School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. 10) Tá tobhar beannuighthe in ár bfeirm. Tá casán mór tímcheall ar agus an áit a théígheann daoine na glúinibh tá sé i meadhon an casán. Tá crios deanta de ghiúise ar aon taobh don tobair agus teigheann duine ina glúinibh inaice leis. Tá lice ar an taobh eile inagaid an crios amach agus teigheann duine eile na glúinibh annsan.
    Deineann na mná a thagann ann an Coróin Mhuire. Núair a bhíonn sé raidhte acu cuireann síad píosa arán bhán in-aice na Croise. Dá dtagadh na fir beo tógaidís píopa tobach leo agus cuirfeadh síád san áit ceadhna é. Tagann na mná Aoine an Chéasta agus Domhnach Cásga,, agus deirtear an Coróín Mhuire an dhá lá.
    Do leigheasfadh an uisce ann tinneas fíacla nó tinneas clúaise, act an Coróin Mhuire a rádh ann. Deirtear ná beireadh
    Máirín Ní Ghealbhain
    Bean Uí Sheaghdha