Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Do bhí scoil a mBaile Uí Duibne fadó. Saghas tighe bhig dob ead é go raibh díon mar cheann ar. Sé an maighistir a bhí ag múineadh ann na fear ó "Bhaile na Leacain" gurb ainm do Pádhruig Ó Conchúbhair. Sé an págh a geibheadh sé ná trí raeleacha san mí. Cúpla uair sa ló a bídís ag foghlaim agus Gaedhlainn ar fad a bhíodh ar siúbhal aca an uair sin. "Plummer" an ainm do bhí ar an leabhar do bhíodh aca. Bhí scoil eile a Lios-na-Caol-Bhuidhe san áit go bhfuil tígh Pádhruig Uí Ruirc anois. Sé an máighistir a bhí ag múineadh ann ná "Máinleadh Gúise." Slínnteacha ar fad a bíodh acha an uair sin agus siad stólanna do bhíodh aca mar bhínnsí agus clocha mar cosa fútha.
    Fuaireas íad seo ó'm mháthair atá 54 bl daois. Fuair sí íad ó'na sheana mháthair atá marbh anois.
        1. buildings