School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title)

Bhí fear ag maireachtaint í nDún Síon fadó. Seán Ó Gríbhthín ab ainm do, agus bhí sé na fear láidir...

Do théigheadh sé ag siúbhal gach tráthnóna timcheall a sé a clogh. Oidhche amháin cuaidh sé amach agus do siúbhal sé timcheall a trágha. Nuair a bhí sé inaice na fairrge do bhí sé ag féachaint amach ar cú a bhí ann. Tar éis tamaill thainig fear cuige agus d'fiarraidh Seán dé céarbh é fhéin. Dúbhairt sé gan fear ó Baile 'n t-Sagairt é agus bíodh sé ag iasgach fadó. Oidhche amháin do ghuif sé iasg d'fear bocht agus do chuir Dia an píonós sin ai. Caithfeadh sé bheith sa cús ar fead bliana mar gheall ar a pheachaibh.
    Peadar Ó Fearghail
    Dún Séann, Co. Kerry