School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title) (continued)

Do bhí sé cóirithe riamh narbh aon ceann leas-máthair dá leas-clainn. Bhí an diabhal ar fad fadó ortha ach tháinigheadar chun creideamh ó shin...

(continued from previous page)
    acu féachaint an bhfaigheadh se ain leigheas don leanbh. Cómh maith do dhein agus nuair a shrois sé an áit 'na raibh sí 'na cómhnuidhe d'innis se an sgéal dí. Nuair a cuala an bean leighis é dúbhairt sí leis go ndeinfeadh an leanbh trí sraoth í lár na h-oidhche agus da ndeirfeadh se 'Dia linn is Muire a leanbh gan máthair' go mbeadh an leanbh go maith arís, ach go bhfaigheadh an capall bás.
    Nuair a tháinigh sé abhaile, d'innis se an sgéal dá bhean, agus dúbhairt sí fanacht go dtí an oidhche agus pe codladh a bhí ar an bhfear ní raibh aon codladh ar an bhean. Í lár na h-oidhche dó dhein an lanbh an céad sraoth, agus dúbhairt an bhean leis an bhfear é do rádh ach ní deirfeadh sé.
    Do dhein sé an dara sraoth. Ní dúbhairt an fear aon rídh. Do dhein sé an tríomhadh sraoth. "Abair é go tapaidh" ars an bhean. Ní dúbhairt sé aon rud. "Dia leat is Muire a leanbh gan máthair" ars an leas-máthair. "Dia leat -sa leis Mhais arsa guth ag an bhfuinneóig is uait se is fearr é beidh an leanbh is an capall anois agat. Máthair an
    Seán Ó Máirtín
    Baile an Bhúlaeraigh Theas, Co. Kerry