School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. Tá alán tobaracha beannuidhte ar fúid na h-áite. Tá ceann í nGaradh na mBráthar. Sin ainm páirce atá suidhte timcheall míle ó'n Daingean ar an dtaobh thoir dhe agus ar an theas de'n príomh bóthar. Do réir mo shean athair sé an rud do thuit amach fadó, fado, nuair abhí Naomh Breanndán ag teacht go dtí an áit go glaodhtar anois Cnoch Breannain air do thárla go raibh ana-thuirse agus tart air. Ar (?) bhí sé ag lorg deoch ach níor éirgh leis é fhágal gur tháinig sé go dtí Garadh na mBráthar. Do bheannuigh sé an tobar annsan. Ar feadh na mblianta na dhiaidh
    An Loch, Co. Kerry
    Seán Mach Dómhnaill