School: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. Galway
Énrí Ó Máille

1. (continued from previous page)
    fhuar cuireann muid uisge te air. Nuair a bhíonn an maistreadh déanta toigeann muid an tim as an gcuinneóig agus cuireann muid i méis e. Cuireann muid uisge air leius an mbainne a bhaint as. Annsin cuireann muid salann air. Má thagann duine isteach agus muid ag déanamh maistreadh buaileann sé cupla buille air le faitchios go ngoidfheadh se an tim. Má goideann duine ar bith an bainne ó na beithidigh lá Bealtaine ní bheadh aon im ar an mbainne ar feadh na bliadhna. Níl sé ceart an chéad im a dhíol tar éis breith do bhó. Nuair a bheireann an bhó cuireann daoine snáithe dearg ar a ruball agus cuireann siad splanc dearg thart uirrí trí h-uaire le faitchíos go ngoidfheadh duine ar bith an tim. Uair amháin ar maidin go moch lá Bealtaine bhí dha fhear ag
    Seán Ó Cadhain
    Pádhraig Ó Cadhain