School: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. Galway
Énrí Ó Máille

1. (continued from previous page)
    rachadh agus bhuail sé an taidhbhse leis an gcorran abhí aige agus bhain sé an cloigeann de. Sáith sé an cloigeann isteach ins na sgoilibh agus chuaidh sé abhaile.
    Nuair a chuaidh sé abhaile chaith sé an cloigeann isteach ar fud an tighe acht níor thug an tathair an talamh dhó. Chuir sé chuig teach eile é ar thóir buidéal. Bhí taidhbhse eile ins an teach seo. Nuair a chuaidh sé chuig an teach bhí lampa lasta ann acht chuaidh sé isteach. Labhair an duine abhí thuas sa simléar agus dubhairt sé leis rud ar bith a gheobhfadh sé as an simléar é a thógáil uaidh.
    Thairigh sé cos fir dó agus leig an tamadán ar an mbord é. Bhí sé ag fághail lámha agus cosaí nó gur athruig sé isteach i gcolainn gan ceann. Thosaigh colann gan ceann agus é fhéin ag troid agus mhair an troid trí lá agus trí oidhche. Sa deireadh bhuail an tamadán é. Nuair abhí an taidhbhse ag fághail bháis dubhairt sé leis an amadán é fhéin a chur ós cionn cláir. Chuir an tamadán ós cionn clair é agus shocruigh sé amach é. Nuair a
    AT0650**: The Strong Youth
    Liam Breathnach