School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. (continued from previous page)
    Nuair a d'imthigh sí ar ais chuaidh Muicín na muc go dtí Pálás an ríogh agus dúbhairt sé leis an mac go dtánaig a bhean agus a thriúr clainne go dtí a theach féin agus go ndeachadar isteach 'san loch arís.
    Dúbhairt mac an riogh go mbeadh sé ag faireadh uirri lá ar na bhárach nó go mbeadh a fhios aige céard a bheadh le radh aici. Lá ar na bhárach bhí mac an ríogh i dteach Mhuicín leis an bhFainne geal agus i lár an lae tháinig an bhean agus bhí faillte ag mac an riogh roimpi.
    Dúbhairt sé léi a dhul abhaile agus na paistí a thabhairt léi, agus dúbhairt sise leis nach leigfeadh rí na locha abhaile í, muna dtiubharfaí seacht gcéad bullán mar ais-íoc ar a son.
    Chuir mac an ríogh na seacht gcéad bullán amac san loch agus thug sé a bhean agus na páistí abhaile leis arís. Bí cinnte gur mhaireadar go suimhneach i sógh agus i suimhneas go ceann i bhfad in a dhiaidh sin acht bhí an-aois tuithte ar Splinc agus ar Mhaolcharach faoi an ám seo agus bhí an-éad orra nuair
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Máire Ní Raghallaigh