Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nuair nach raibh aon ainm ar an gCuan tugtaoí Cuan Uí Choisdealbha ar an gCuan mar gheall ar theach na gCoisdhealbaí a bheith tógtha ar bhruach na fairrge ann. Tar éis tamaill thosaigh an t-ainm dá giortúghadh agus ar deireadh tugadh Cuan Chasla air i leabhaidh Cuan Uí Choisdhealbha.
  2. Cuan an Fhir Mhóir
    Chuaidh beirt as Conamara isteach go h-Árainn uair i mbáidín beag seóil. Chaitheadar an lá ar an bhfairrge ag dul isteach agus bhíodar spalpaighthe leis an tart nuair a shroicheadar Árainn.
    Bhí tíoránach mór saidhbhear in Árainn an t-am seo agus fear uathbhásach mór a bhí ann. Chuaidh an bheirt go dtí teach an tíoránaigh ag iarraidh deoch. Ní raibh istigh acht an cailín aimsire agus níor thug sí aon deoch dhóibh. Ní dhearna
    Cuan an Fhir Mhóir, Co. Galway
    Stiophán Ó Flaithbhearta