Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. Mac an Ríogh is a Dheirbhshiúir.
    Bhí mac ríogh ann fadó agus phós sé bean agus b'fhearr leis a dheirbhsiúr fhéin ná a bhean. Annsin chuaidh an Rí agus a dheirbhsiúr amach ag fiadhach lá agus thugadar leó cú agus capall. Chuaidh a bhean siar ag an tobar agus cé thiochfadh amach as clochar ann acht sean-chailleach. D'fhiafruigh sí dí an raibh an rí istigh. Dubhairt an bhean nach raibh go ndeachaidh sé féin agus a dheirbhsiúr amach ag fiadhach agus nach leigfidís í féin amach ar chor ar bith. "Bheul" adeir sí "bhfuil fhios agat ceárd a dhéanfas tú anocht?" "éirigh i lár na h-oidhche agus marbh an capall agus fág an fhuil ar an sgian, annsin leag isteach faoi leaba an deirbhshiúra í".
    Rinneadh, agus nuair a d'éirigh an buachaill aimsire ar maidin chonnaich sé
    AT0706: The Maiden Without Hands