Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dinnis sé faoi'n eachtra dá mháthair agus tar éis tamaill d'fhág sé slán agus beannacht aici aríst agus d'imthigh leis nó gur bhain sé amach teach na dtriúr fear óg. Bhí an- áthas orra go léir é fheiceál agus go speisialta ar an athair agus tugadh sean gach biadh agus rogha gach dighe dhó agus nuair a bhí sé súghach sáthach thug an t-athair isteach i seomra é a bhí lán de ór is d'airgead. Thug sé an t-ór agus an t-airgead agus a inghean féin lé pósadh do mhac na baintreabhaighe agus mhaireadar go sócamhail uaidh sin amach.
  2. An Mac is an tAthair.
    Bí fear agus a mhac ag teacht ó aonach lá. Casadh plód mór daoine leo agus iad ag imirt Peile. Chuadar abhaile agus ins an oidhche tháinig an plód mór daoine go dtí iad agus dubhairt an ceannphort a bhí orra leo cleas a dhéanamh i dtreó is go
    AT0325: The Magician and his Pupil
    Peadar Ó Briain