Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'fhágháil agus bhíodar an-tsásta leó féin ag ceapadh go mbeadh féasta aca ar an gcaora. Nuair a bhiodar ag cainnt leó féin go meidhreach - agus ceap (an) searbhóntach an Rígh gur bé a comráidhthe fhéin a bhí ann lé caora na caillighe: "An bhfuil sí reamhar" adeir searbhóntach. Sgannruigh an bheirt mhac ar chlos na bhfocal sin dóibh agus ritheadar le na n-anam nó gur bhaineadar an baile amach. Nuair a tháinig siad go dtí an chailleach d'fhiafruigh sí dóibh cé mar d'eirigh leó agus d'innsigheadar an sgéal dí mar a thárla. Bhain sí as ins na fásgaí nó go dtáinigh sí chómh fada leis an roilig acht ní fhaca sí tada. Go dtí sin ní raibh sí i ndhon dul thar an táirsigh acht is fíor é an sean fhocal. "Nuair is cruaidh den chailligh caithfidh sí rith".
  2. Seán Buidhe Búrca
    Ba fear gan fuacht gan faithcíos do b'eadh Seán Buidhe Búrca. Ba bhaintreabhach a bhí na mháthair agus ní raibh aici acht an t-aon mhac - sé sin Seán. Bhíodh sé an-tugtha do bheith ag
    Peadar Ó Briain
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)