Scoil: Tobar Ruadh

Toberroe, Co. Galway
Séamus Ó Cinnéide

Ar an leathanach seo

1. Bhí cailín deas in a comhnuidhe i dtír na sídheóga fadó agus bhí sí in a sídheóig bhig. Óirín an t-ainm a bhí uirri. Bhí sí in a chailín deas freisin. Bhí sí i gcomhnaidhe ag déanamh gúna núa dhí fhéin. Bhí go leor gúnaí deasa aici agus bhí lása agus ribíní ionnta.
    Bhí bean eile in a comhnuidhe ins an dtír chéadhna agus b'é an t-ainm a bhí uirri an t-Sean-bhean-Liath agus bhí sí inonn gúna deas a dhéanamh. Chuaidh Óirín go dtí an bhean seo lá amháín chun sampla ghúna a fhágháil agus núair a bhí sí ag dul amach an dhóras do chuir sí poll mór in a gúna le táirne a bhí ins an dhoras.
    Annsin dubhairt an t-Sean-Bhean le Óirín fanacht nóiméad agus go ndeisiú sí féin an poll. Chuaidh an t-Sean-Bhean go dtí an fhuinneóg a bhí in a sheomra agus fúair sí snáthad draoidheachta iarn a bhí ann agus núair a chuir sí an snáhad trdíd an gúna bhí an poll deisiúighthe.
    Bhí féin-mhór ag na sídheóga agus bhí Óirín ag dul ann agus bhí sí ag déanamh gúna núa i góir na féise. Tháinic tinneas uirri is ní raibh aici acht lá chun an gúna a dhéanamh. Ní raibh sí inonn an gúna a dhéanamh
    Máire Ní Mhuineacháin
    Cloonbar, Co. Galway