School: Boltifree (roll number 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Donegal
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal

Chuaidh Éireannach anonn go h-Albain am amháin ag saothrú a chodach.

Sgéal
    Chuaidh Éireannach anonn go h-Albain am amháin ag saothrú a chodach. Bhual sé suas le Sasanach thall agus bhí an bheirt an mhór le chéile Chuirfeadh an gasúr anall púnta achán mhí agus chaithfeadh siad an chuid eile le spós san óidhche. Bhí siad lá amháin agus ní rabh a’n phighinn acu. Bhí siad ag siubhal suas an t-sráid agus arsa an Sasanach “An bhfuil fíos agat caidé bhfuil mé ag smaointeadh air”. (arsa an Sasanach). “Níl fhíos agam” arsa’n t-Éireannach. “Caidé é” “Tá maise ma gnídh tusa béidh sinn saidhbhir. Gabh isteach ‘un an t-siopa sin thíos agus abair le fear an t-siopa go bhfuil an t-airgead a d’fhág tú aige le trí bliadhna a dhit ort. Abaireóchaidh seisean nar fhág tú airgead ar bith aige agus abair thúsa gur fhág
    Máire Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Donegal