Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Donegal
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal

Bhí beirt chailín ag dul amach go teach bainse fá choinne snáth bhainríoghna.

Bhí beirt chailín ag dul amach go teach bhainse fáchoinne snáth bhainríoghna. Tháinig an oidhche ortha agus chuaidh siad ar seachráin. Thosuigh an bheirt acu ag caoineadh ach ghlach bean amháin acu misneach agus dubhairt sí go dtabharfadh an Mhaigdean Mhuire tárrtháil ortha anocht. Dubhairt an bhean eile dá mbéadh sí ag urnaighe ó tháinig sí ar an t-saoghal go mbéadh siad coillte anocht. Shiubhal siad leabhtha giota eile agus chonnaic siad solus tharraig siad air. Bhuail siad ag an doras agus tháinig bean chuca. Ní raibh ins an teach ach i féin. D'iarr siad lóistin agus thug sí uisge dobhtha le na gcuid cosa a nighe agus thug sí suipeár maith dobhtha fósta agus leabhaidh mhaith. Luigh siad annseo go maidin agus ar maidin nuair a bhí said ag imteacht sgríobh sí leitir agus thug sí dón Mhaigdean Mhuire. Nuair a bhí siad giota ar shuibhal d'amharch siad ar an leitir ní rabh seoladh ar bith air. Phill siad arais go dtí an ait a rabh an teach ach
    Éilis Ní Ghallchobhair
    Cró na Doinne, Co. Donegal