Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear na chomhnuidhe ar an cheann thiar de'n Cheann Gharbh am amháin ...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    feur glas a bhí ag fás thuas. "Cad chuige nach mbáineann sibh an feur agus é a thabhairt anuas aicí" arsa an fear. "Ac ar ndóige níor smaointheadh muid ar sín” arsa na mná "Ac dheánfaidh muid anois é” (arsa na mná) Thionntuigh an fear ar a chois agus chuaidh sé abhaile ' ná fhear níos [enlaige]? ná mar a bhí sé ag theacht dó.
  2. Scéal

Bhí Éireannach, Albanach agus Sasanach ann am amháin.

Sgéal
    Bhí Éireannach Albanach agus Sasanach ann am amháin. Paidí a b’ainm do’n Éireannach agus bá ghnáthach leis an bheirt eile a bhéith ag magadh air. Lá amháin bhí siad ag siubhal an (ag) bealach mór agus arsa an Sasanach leis an Albanach. “Muna mbéitheá thusa do Albanach caidé bheithá” “Béinn mo Shasanach” arsa’n t-Albanach. “Ó is maith liom sin a chluinstin” arsa’n Sasanach
    Antoine 'ach Creig
    An Ghallbhuaile, Co. Dhún na nGall